Olej frakcji MCT
- jest produktem, który w zasadzie jako jedyny jest traktowany jako podstawowe źródło kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (middle chained triglicerides);
- dostarcza mniej energii niż inny tłuszcz w gramie (8.2 kcal/g);
- Olej MCT zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, co jednak istotne, średnia długość łańcucha tych kwasów wywiera inne działanie i ma inną funkcję, niż KT nasycone długo łańcuchowe.
- Różnica ta polega głównie na całym mechanizmie wchłaniania tych KT. Długo łańcuchowe KT wymagają angażu chylomikronów, elementów profilu lipidowego, zwiększając niestety przy dużym ich przyjmowaniu z dietą, zwiększają ryzyko chorób serca po latach i niekorzystnie wpływają na parametry profilu lipidowego.
W opinii publicznej krąży plotka, że dobrym źródłem kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha jest olej kokosowy, ten jednak jest głównie źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych długołańcuchowych. Jednakże, to właśnie z niego pozyskiwany jest olej MCT.
Chcemy przez to powiedzieć, że mimo iż olej MCT pozyskiwany jest z kokosa, to olej kokosowy nie zastąpi oleju MCT.
Jakie korzyści można czerpać ze stosowania oleju MCT lub C8?
- Zwiększają ketogenność posiłku. Umożliwia to zjedzenie posiłków o większej ilości węglowodanów przyswajalnych czy mniejszej ilości tłuszczów, przy utrzymaniu produkcji ciał ketonowych i stanu ketozy. Dodatek oleju MCT lub C8 w szczególności będzie miał zastosowanie w przypadku posiłków zawierających nasiona roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę, fasolę), które oprócz białka, dostarczają błonnik i węglowodany przyswajalne.
- Mogą szybko dodać energii. To dlatego, że frakcja MCT wchłanialna jest niemal w tym samym tempie co glukoza. Może mieć to znaczenie w kontekście szybkiego wykorzystania energii podczas wysokiej aktywności fizycznej, jak i codziennego zwykłego przygotowywania posiłków, a także kawy kuloodpornej z MCT.
- Mogą obniżać apetyt.
- Wspierają redukcję tkanki tłuszczowej.
- Wspomogą trawienie tłuszczów. Mamy tu na myśli głównie odmienny mechanizm trawienia KT średniołańcuchowych niż pozostałych tłuszczów, gdyż większość MCT po wchłonięciu w jelicie transportowana jest od razu do wątroby, poprzez tzw. żyłę wrotną. Nie ma potrzeby wydzielania większych ilości enzymów trawiennych żółci z pęcherzyka żółciowego, co znacząco obniża "odciążenie" go podczas trawienia posiłków zawierających duże ilości tłuszczów.
- Mogą wspomagać integralność bariery jelitowej. W świecie naukowym, pojawiły się prace świadczące o obniżeniu tzw. endotoksemii LPS, lipopolisacharydu, który stopniowo uwalniany jest w nieprawidłowo przepuszczalnej barierze jelitowej. Jest to istotne z tego względu, że proces ten niekorzystnie nasila stan zapalny i jest manifestacją gorszej odporności na poziomie jelit. Bariera jelitowa, jako tak naprawdę ściana jelit oddzielająca potencjalne patogeny i zanieczyszczenia od reszty naszego ciała, zapobiega absorpcji ww. szkodliwych czynników. Olej MCT może wspierać tę jej funkcjonalność.
- KT długołańcuchowe pogarszają insulinowrażliwość tkanek poprzez aktywację specyficznego szlaku (NFkappaB). MCT i C8 nie tego nie robią.
Kto może skorzystać z oleju MCT/c8 najbardziej?
- Osoby aktywne fizycznie około-treningowo.
- Osoby, które chcą zwiększyć uczucie energii w ciągu dnia (pamiętając, że dobry i wydajny sen to podstawa).
- Osoby mające problemy z funkcją wydzielniczą trzustki i wątroby, pracą dróg żółciowych.
- Każdy, kto spożywa pewne ilości węglowodanów, ale zależy mu na utrzymaniu syntezy ciał ketonowcyh.
- Każdy, kto dąży do metflexu.
Jak wykorzystywać olej MCT w kuchni?
- Na oleju MCT czy C8 nie smażymy, to nie jest tłuszcz do obróbki termicznej rzędu smażenia. Ze względu na niski punkt dymienia olej MCT można podgrzewać do max 120 st. C.
- Dodawaj ten olej do gotowych już posiłków.
- Dla ułatwienia trawienia oleju możesz go zemulsyfikować, tj. zblendować z innym produktem o lżejszej konsystencji, np. sosem, warzywami gotowanymi, jogurtem, koktajlem, kaszą (jeśli jesz węglowodany).
- Jego ilość zwiększaj stopniowo, poczynając od 5g (1 łyżeczki) dodanego oleju do potrawy dziennie. Następnie możesz zwiększać tę ilość stopniowo, co 3-5 dni o 2-3 ml wedle uznania i zapotrzebowania kalorycznego. Dla lepszej tolerancji możesz dawkować jego porcje, np. poprzez rozłożenie go na posiłki po 5g.
Gdzie kupić?
Polecamy ten olej MCT (Kliknij TU) oraz ten olej C8 (Kliknij TU).
Literatura
The New Dietary Fats in Health and Disease, BELL, STAGEY J. et al., Journal of the American Dietetic Association, Volume 97, Issue 3, 280 - 286
Tsuji, H., Kasai, M., Takeuchi, H., Nakamura, M., Okazaki, M., & Kondo, K. (2001). Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. The Journal of nutrition, 131(11), 2853–2859. https://doi.org/10.1093/jn/131.11.2853.
St-Onge, M. P., Bosarge, A., Goree, L. L., & Darnell, B. (2008). Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. Journal of the American College of Nutrition, 27(5), 547–552. https://doi.org/10.1080/07315724.2008.10719737.
Bueno, N. B., de Melo, I. V., Florêncio, T. T., & Sawaya, A. L. (2015). Dietary medium-chain triacylglycerols versus long-chain triacylglycerols for body composition in adults: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 34(2), 175–183.
St-Onge, M. P., Ross, R., Parsons, W. D., & Jones, P. J. (2003). Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men. Obesity research, 11(3), 395–402. https://doi.org/10.1038/oby.2003.53.
Dubé JJ, Coen PM, DiStefano G, et al. Effects of acute lipid overload on skeletal muscle insulin resistance, metabolic flexibility, and mitochondrial performance. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2014;307(12):E1117-E1124. doi:10.1152/ajpendo.00257.2014.