O przepisie
Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: do 30 min
Składniki
- Cukinia, 600g
- Oliwa, 10g
- Czosnek, 5g
- Bulion warzywny, 250g
- Mleczko kokosowe light, 30g
- Sól, sok z cytryny, skórka cytryny
Sposób przygotowania
- Cukinie pozbawić końcówek i nasion, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą razem z czosnkiem, chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować na gładki krem.
- Dodać mleczko kokosowe, tak by uzyskać pożądaną konsystencję i wymieszać.
- Na koniec doprawić solą, sokiem i startą skórką z cytryny.
Wartości odżywcze (na 1 porcję)
Wartość energetyczna: 250 kcal | Tłuszcz: 14 g | Węglowodany przyswajalne: 15 g | Białko ogółem: 17 g | Błonnik pokarmowy: 7 g
Do tego posiłku możesz dodać kromkę nisko węglowodanowego pieczywa w formie grzanki czy podać zupę z parmezanem i pestkami dyni.
Życzymy smacznego!