Zupa krem z cukinii – Gotuj z CNK!

Wraz z wiosną i słońcem witamy świeże warzywa i owoce. Cukinia jako warzywo nisko skrobiowe jest "bezpiecznym" produktem na diecie keto. Zobacz przepis na nisko węglowodanową lekką zupę krem! W razie potrzeby czy chęci - możesz zamienić je na inne warzywo.
Spis treści

O przepisie

Ilość porcji: 1 porcja

Czas przygotowania: do 30 min

Składniki

  • Cukinia, 600g
  • Oliwa, 10g
  • Czosnek, 5g
  • Bulion warzywny, 250g
  • Mleczko kokosowe light, 30g
  • Sól, sok z cytryny, skórka cytryny

Sposób przygotowania

  1. Cukinie pozbawić końcówek i nasion, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą razem z czosnkiem, chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować na gładki krem.
  3. Dodać mleczko kokosowe, tak by uzyskać pożądaną konsystencję i wymieszać.
  4. Na koniec doprawić solą, sokiem i startą skórką z cytryny.

Wartości odżywcze (na 1 porcję)

Wartość energetyczna: 250 kcal | Tłuszcz: 14 g | Węglowodany przyswajalne: 15 g | Białko ogółem: 17 g | Błonnik pokarmowy: 7 g

Do tego posiłku możesz dodać kromkę nisko węglowodanowego pieczywa w formie grzanki czy podać zupę z parmezanem i pestkami dyni.

Życzymy smacznego!

Wpis przygotowała dla Was dietetyk Viktoria Hawryłkowicz, chodznaketo.pl

Masterclass

Profesjonalna platforma VOD, na której weźmiesz udział w eksperckich szkoleniach m.in. z lipidogramu, insulinooporności, keto.

Indywidualna dieta

Wykwalifikowana kadra dietetyków klinicznych, która zapewni Ci profesjonalną pomoc dietetyczną - i to online.

Produkty

Książki, Olej MCT, 100% C8, EVOO D.O.P., Elektrolity, Kawa Lab-Tested - autorskie produkty i receptury od Dawida Dobropolskiego.

dietetyk@chodznaketo.pl

Więcej artykułów