Blog

Sprawdzamy fakty. Mąka migdałowa, siemię lniane i mąki orzechowe – czy można na nich piec?

Autor: Anna Gudan Tytułowe pytanie w ostatnim czasie wniosło bardzo wiele kontrowersji w dietetycznym światku. Czy można piec mąkę migdałową? Czy siemię lniane po zmieleniu jest szkodliwe? Czy pieczenie na mące orzechowej jest zdrowe? Czy rzeczywiście zmielone orzechy i nasiona szybko się utleniają i stają się źródłem tłuszczów trans? Te pytania nie są dla nas…
Czytaj dalej

Uniwersalne keto gofry

Autor: Anna Gudan Ostatnio na blogu same wypieki, ale też nie bez przyczyny. Z doświadczenia wiemy, że wiele osób rezygnuje z diety ketogennej, z powodu monotonności smaku czy po prostu nudnego menu. Nic dziwnego, skoro większość informacji w Internecie to zakazy: nie jedz za dużo pomidorów i papryki, nie jedz strączków, nie jedz owoców bo…
Czytaj dalej

Najlepsze keto bułki i keto chleb

Autor: Anna Gudan Keto pieczywo to najczęściej wyszukiwany przepis! Sama szukając tego „najlepszego” przepisu przeszperałam wiele zakamarków Internetu. Po drobnej modyfikacji udało mi się znaleźć przepis, który smakuje dobrze zarówno jako keto bułki i keto chleb, a w dodatku w prosty sposób można zamienić go na wersję wegańską (bez jaj i nabiału).  Sprawdźcie sami!  …
Czytaj dalej

Jedzenie intuicyjne, część 1. Fizjologiczne fundamenty głodu i sytości.

Autor: Karolina Wojtkowska, Psychodietetyk           Jedzenie intuicyjne – co jest jego fundamentem?   Czy kiedykolwiek słyszałeś/-aś o jedzeniu intuicyjnym? To takie magiczne zjawisko, kiedy nie musisz liczyć kalorii i odmierzać porcji, a jednak podświadomie i bez wysiłku wiesz, ile zjeść i kiedy skończyć. Jedzenie intuicyjne jest jak najbardziej optymalnym stylem odżywiania, ale…
Czytaj dalej

Najprostsze keto placuszki

Autor: Anna Gudan Ma być szybko, więc będzie bez zbędnego rozgadywania się. Ten przepis to najprostsza na świecie receptura na super szybkie i super smaczne keto placuszki. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, to idealne leniwe śniadanie i jednocześnie śniadanie do szkoły lub pracy. Przepis można wykonać również w wersji low i high carb…
Czytaj dalej

Pizza keto śródziemnomorska, bez jaj i nabiału

Autor: Anna Gudan Nie ma to jak domowa pizza, prawda? Szkoda tylko, że większość przepisów na keto-pizzę ma to do siebie, że ciasto zawiera mnóstwo składników, które ostatecznie bardzo niekorzystnie się utleniają. Na pewno większość z Was kojarzy przepisy słynne przepisy na pizzę na spodzie serowym, pizzę na spodzie z tłustym serkiem lub co gorsza……
Czytaj dalej

Keto śródziemnomorski jadłospis – nasz domowy catering

Autor: Anna Gudan W ostatnim wpisie podzieliliśmy się z Wami naszymi wskazówkami dotyczącymi gotowania na zapas, czyli naszego keto meal prep. Czymże jednak byłaby teoria bez praktyki? W dzisiejszym wpisie oddajemy w Wasze ręce nasz ulubiony 3-dniowy jadłospis keto śródziemnomorski na domowy catering. To przepisy, które stosujemy na co dzień w naszym domu. Lubimy powtarzalność i rutynę,…
Czytaj dalej

Keto śródziemnomorskie na co dzień, czyli meal prep w praktyce

Autor: Anna Gudan Cześć! Długo nas tu nie było, a to głównie za sprawą szeregu projektów, które ostatecznie doczekały się finału. Dawid wydał Ketozę 2, ja wydałam swojego śródziemnomorskiego keto ebooka, a w międzyczasie wspólnie z Zespołem stale ulepszaliśmy naszą dietetyczną współpracę z Wami. Ale wiecie co? Ten intensywny czas nauczył nas jednego – niezwykłej…
Czytaj dalej

Keto czy Low Carb?

Witam ponownie, Dawid z tej strony, kłaniam się nisko, tłusto i ketogenicznie. Tak, internet zdążył już opisać temat dzisiejszego artykułu, ale…

Czym jest Metflex?

W tym artykule dowiesz się czym jest elastyczność metaboliczna, zwana inaczej metflex i dlaczego jest tak ważnym aspektem diety i zdrowia

Szanowni Państwo,

Wszystkie zamówienia złożone w dniach 8-14.08 będą realizowane od 15.08, według kolejności Państwa zgłoszeń.

Zespół Chodź na Keto