Co robić, aby dobrze przejść keto adaptację?

Adaptacja pod wpływem wprowadzenia diety keto w pierwszych dniach może dać w kość, zwłaszcza gdy jest nieumiejętnie przeprowadzona. Sam zobacz, o czym warto wiedzieć już od samego początku!
Spis treści

Licz kalorie

lub po prostu orientuj się, ile ich przyjmujesz. 

Nie musisz tego robić przy każdym posiłku, nie musisz rozpisywać długich i skomplikowanych równań na karteczkach gdzie popadnie przez zjedzeniem czegokolwiek, nie musisz też zakładać zeszytu w tym celu.

Możesz wykorzystać w tym celu darmowe kalkulatory dietetyczne w aplikacjach mobilnych, a także swoje ustalone metody odmierzania wybranych składników (orzechy, pestki, oliwa, inne tłuszcze, nabiał, mięso) za pomocą miar kuchennych (łyżeczka, łyżka, sztuka, 1/2 szklanki, itd.). W przypadku tych składników, które determinują kaloryczność potraw, nie polecamy stosować "garści" do odmierzania ich objętości w posiłku, gdyż jeśli masz cel redukcji, ta miara może być niepewna. Chodzi o to, że garść garści nie równa. 

Jedz śniadania

Pierwszy posiłek to ważny początek dnia i podwaliny utrzymania dobrego zdrowia. Jest równie istotny co każdy inny posiłek, ale też z tego względu nie polecamy go omijać. 

Jeśli nie masz ochoty na wczesne śniadanie, nikt ni prosi, abyś jadł zaraz po przebudzeniu i wstaniu z łóżka. Chodzi po prostu o utrzymywanie śniadania w godzinach porannych, podobnych każdego dnia. 

Zaleca się, aby taki posiłek zjeść do 1-2h od przebudzenia. I nie do końca mamy na myśli to, że jednego dnia budzisz się o 11:00 i o 12:00 jesz śniadanie, tylko aby faktycznie jeść rano.

Porządny, sycący i odżywczy posiłek ma dać Ci energię, przede wszystkim. Dostarczyć witaminy, białko, błonnik, mikroskładniki - Twój organizm wiele z tego wyciągnie dla siebie! Nie pozbawiaj go tego w myśl zasady wydłużania postu nocnego do godzin południowych. 

Jeśli stosujesz post przerywany i z różnych powodów unikasz/opóźniasz śniadanie, rozważ powrót do wczesnego jedzenia pierwszego posiłku dnia. Możesz stosować post typu eTRF (o czym więcej przeczytasz TUTAJ).

Co zyskasz w perspektywie długofalowej jedząc wczesne śniadania?

  1. Przede wszystkim, dodasz sobie energii, niezbędnej do pracy fizycznej, umysłowej, kreatywnej, treningu, komfortu psychicznego.
  2. Nasycisz się - a to osiągniesz dzięki zbilansowaniu białka w posiłku.
  3. Utrzymasz sygnały głodu i sytości w ryzach - utrzymasz lub doprowadzisz do lepszego odczytu swoich potrzeb w ciągu dnia, również w jego drugiej połowie. Ograniczysz w ten sposób ciągłe myślenie o jedzeniu, chęć przekąszenia czegoś czy ciągoty do smaku słodkiego i słodyczy.

Postaw na nisko przetworzone składniki

Jeśli nie w 100%, to chociaż w większości. Gdybyś potrzebował liczb - niech ok. 80% Twoich wyborów produktów stanowi dobrej jakości, zwykłe jedzenie, które przygotowujesz czy przetwarzasz dopiero u siebie w kuchni.

Dzięki temu, Twoja dieta ogółem będzie zdrowsza, a bazując na zdrowszym, czerpiesz najwięcej dobrego. W ten sposób upewniasz się, że jedzenie dostarcza Ci elektrolitów i minerałów, witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, antyoksydantów. Zwiększa uczucie sytości i satysfakcji z posiłku. 

Białko, ważna sprawa

  1. Spożywaj nawet 1,5 - 2g białka / kg masy ciała.
  2. Dzienną podaż białka podziel na posiłki w ciągu dnia, niech każdy z nich będzie jego źródłem.
  3. Posiłek wysokobiałkowy będzie wówczas, gdy w posiłku znajdzie się przynajmniej 20g tego składnika w podsumowaniu wartości odżywczych. Jednak nie jedz w jednym posiłku 60-70g białka, gdyż może okazać się, że nie będziesz takiej ilości dobrze tolerować (może to wywołać zaburzenia jelitowe).
  4. Jedz zarówno białko odzwierzęce, jak i roślinne.
  5. Skupiaj się na chudych produktach białkowych.

O tym co jeść, aby zbilansować białko więcej przeczytasz w osobnym wpisie TUTAJ - widzisz? To naprawdę ważna sprawa, to białko :)

Zostań koneSEREM zdrowych tłuszczów

Nie oszukujmy się - tłuszcze to podstawowe źródło energii na diecie niskowęglowodanowej czy ketogenicznej. 

W świetle aktualnych badań, nie ma wątpliwości co do tego, które tłuszcze są korzystne dla zdrowia człowieka. I tak - wielo- czy jednonienasycone KT są tymi przodującymi kwasami tłuszczowymi, w porównaniu do nasyconych czy utwardzonych tłuszczów roślinnych, kwasów trans

Zamiast szukać argumentów usprawiedliwiających wysokie spożycie tłuszczów prozapalnych, głoszących, że "ale na keto jest inaczej" czy "smalec najlepszy do smażenia", korzystaj z wysokiego stopnia zdrowotności tłuszczów nienasyconych. To właśnie one są nieodzownym filarem diety ograniczającej węglowodany. Dbaj o jakość.

Smalec, słoninę, śmietanę, mascarpone, duże ilości oleju kokosowego, tani olej do smażenia, zamień na dobrej jakości oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, awokado, mąki migdałowe i orzechowe. Czerp tłuszcz z ryb, niedominujących w Twojej diecie ilości masła, serów, oleju MCT. 

Jakość tłuszczu drastycznie wpływa na profil pro- bądź przeciwzapalny Twojego żywienia. Zafunduj sobie najlepsze ich źródła i jedz je regularnie. 

Jeśli to na nich będziesz bazować, pojedyncze posiłki z wyższą zawartością tłuszczów nasyconych nie zrobią Ci żadnej krzywdy.

Nie idź w skrajności

  1. Nie pobijaj rekordów:
    - najmniejszej ilości posiłków
    w ciągu dnia czy
    - najdłuższej przerwy między posiłkami,
    - a już na pewno najmniejszej ilości węglowodanów.
  2. Redukcja masy ciała czy hipertrofia masy mięśniowej to nie wyścigi.
  3. Nie demonizuj i nie obawiaj się jedzenia. To tylko potrzeba fizjologiczna lub przydatne narzędzie.
  4. Polub proces, niech stanie się dla Ciebie jedynie sposobem (który działa), nie torturą.
  5. Uzbrój się w cierpliwość.
  6. Nie porównuj swojej masy ciała do masy ciała nikogo innego.
  7. Nie musisz się codziennie ważyć. wystarczy co 7-10 dni, a i tak dodaj do tego pomiary obwodów.
  8. Nie wierz w muśnięte realizmem magicznym przykazania, zasady, "zależności". Edukuj się, bo chodzi o Ciebie i Twoje ciało. Fizjologia człowieka nie jest czarno-biała, ale jest złożona i sensowna.
  9. Zrozum, że dyscyplina jednak odgrywa swoją rolę w procesie.
  10. Nie wierz, gdy ktoś powie, że węglowodany są złe. To jest największa nieprawda w opinii keto-obiegowej na temat jedzenia. To są tylko węglowodany, występujące naturalnie w przyrodzie i pełnią w niej swoje role.
  11. W diecie keto nie chodzi o to by eliminować. Chodzi o zwiększanie asortymentu produktów, w jednoczesnym dążeniu do elastyczności metabolicznej, zwanej metflexem.
Jeśli wolisz posłuchać zamiast czytać

obejrzyj nasz filmik

na platformie YouTube

Wpis przygotowała dla Was dietetyk Viktoria Hawryłkowicz, chodznaketo.pl

Masterclass

Profesjonalna platforma VOD, na której weźmiesz udział w eksperckich szkoleniach m.in. z lipidogramu, insulinooporności, keto.

Indywidualna dieta

Wykwalifikowana kadra dietetyków klinicznych, która zapewni Ci profesjonalną pomoc dietetyczną - i to online.

Produkty

Książki, Olej MCT, 100% C8, EVOO D.O.P., Elektrolity, Kawa Lab-Tested - autorskie produkty i receptury od Dawida Dobropolskiego.

dietetyk@chodznaketo.pl

Więcej artykułów