O przepisie
Czas przygotowania: 5 minut
Czas całkowity: 55 minut
Ilość porcji: 4 duże bułki, 6 małych bułek / 1 bochenek z mniejszej keksówki
Składniki
- Białko jaja kurzego – 2 sztuki (70g) (w wersji roślinnej zamieniamy na „glutek” z siemienia lnianego z 2-3 łyżek);
- Proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki (6g);
- Sól biała – 2 szczypty (2g);
- Babka jajowata, łuska – 6 łyżek (30g);
- Mąka migdałowa – 15 łyżek (150g);
- Woda – 3/4 szklanki (200ml);
- Ocet jabłkowy – 3 i 1/3 łyżki (20ml).
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć łuski babki płesznik, zmielić.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Dodać białka i ocet, wyrobić. Dodać gorącą wodę, wyrobić. Ciasto będzie miało lepką konsystencję. Nabierając ciasto łyżką, formować porcje bułek i układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy.
- Piec 50-55 min (180°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić na blasze do pieczenia ok. 5 min, przed przełożeniem na kratkę do studzenia.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4)
Wartość energetyczna: 238 kcal | Tłuszcz: 19.54 | Błonnik pokarmowy: 9.82 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 0 g | Sód: 390.5 mg | Wapń: 91.19 mg | Cynk: 0.06 mg | Witamina C: 0 mg | Białko ogółem: 9.46 g | Węglowodany przyswajalne: 0.12 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 0 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0 g | Potas: 30.9 mg | Magnez: 4.03 mg | Foliany: 3.5 μg
Smacznego!