Uniwersalne keto gofry

Łapcie przepis na nasze niskowęglowodanowe gofry w wariancie wytrawnym i na słodko! :)
Spis treści

Z doświadczenia wiemy, że wiele osób rezygnuje z diety ketogennej, z powodu monotonności smaku czy po prostu nudnego menu. Nic dziwnego, skoro większość informacji w Internecie to zakazy: nie jedz za dużo pomidorów i papryki, nie jedz strączków, nie jedz owoców bo „cukier”, nie jedz wypieków bo „keto-syf”, nie jedz za dużo warzyw bo węgle, bla bla bla… 

Zdrowe keto, która nie powinno wychodzić z nadmiernych eliminacji i diety niedoborowej. Z pomocą przychodzą takie przepisy, dzięki którym na diecie nie brakuje nam już naprawdę niczego i nie szukamy niezdrowych zamienników. Dodatek zdrowych i smacznych keto-wypieków do Twojej diety keto korzystnie ją urozmaici i wpłynie pozytywnie na satysfakcję z posiłków.

Nie obawiaj się takich posiłków w swojej diecie, nie wszystkie wypieki i keto-desery to obiegowy keto-syf, a zwiększenie smakowitości poprzez urozmaicenie diety przyniesie korzyści w perspektywie długoterminowej. Ponadto taki zabieg spowoduje, że będziesz stosować się do diety z większą przyjemnością na dłużej i nieprędko doświadczysz nudy.

Sami spróbujcie!

O przepisie

Czas przygotowania: 5 minut

Czas całkowity: 15 minut

Ilość porcji: 4 grubsze gofry, 6 mniejszych gofrów

Gofry biszkoptowe

Składniki:
  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (153g);
  • Ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka (4ml);
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30ml);
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g);
  • Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 5 łyżek (50ml) lub inne mleko roślinne;
  • Mąka migdałowa – 4 duże łyżki (45g);
  • Babka jajowata, łuska – 2-3 łyżki (ok. 20g);
  • Erytrol – 1 łyżka (15g);
  • Opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej o dowolnym smaku.
Sposób przygotowania:
  1. Jajka przełożyć do naczynia blendera, dodać składniki mokre i chwilę miksować, aż masa podwoi objętość. Dodać składniki suche i wymieszać dokładnie. Odstawić.
  2. Przygotowywać w gofrownicy wylewając ok. 5-8 łyżek stołowych ciasta na jedną kratkę.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):

Wartość energetyczna: 218 kcal | Tłuszcz: 19.7 g | Błonnik pokarmowy: 3.12 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.03 g | Sód: 161.72 mg | Wapń: 79.1 mg | Cynk: 0.75 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 7.3 g | Węglowodany przyswajalne: 0.25 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 4.63 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 80.05 mg | Magnez: 10.73 mg | Foliany: 26.61 μg

Gofry wytrawne

Składniki:
  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (155g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Sól – 1 szczypta (1g)
  • Mąka kokosowa – 3 łyżki (36g)
  • Babka jajowata, łuska – 1 łyżka (ok. 10g)
  • Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 1/5 szklanki (50ml)
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30g)
  • Dowolne dodatki: parmezan, szpinak, tarkowana cukinia, tarkowana marchewka, suszone pomidory, oliwki itp.
Sposób przygotowania:
  1. Jajka wbić do głębokiego naczynia. Dodać oliwę i mleko kokosowe. Blendować energicznie przez 3-4 minuty, aż masa spieni się i podwoi objętość.
  2. Dodać przesianą mąkę, babkę, proszek i krótko zblendować lub dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić do zgęstnienia i w międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Ciasto tężeje z czasem, wystarczy rozrzedzić odrobiną wody.
  3. Przygotowywać około 5-7 minut, do porządanego stopnia zarumienienia.

 

Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):

Wartość energetyczna: 180 kcal | Tłuszcz: 14.99 g | Błonnik pokarmowy: 5.33 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.06 g | Sód: 162.39 mg | Wapń: 80.33 mg | Cynk: 0.76 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 6.59 g | Węglowodany przyswajalne: 1.6 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 5.62 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 82.56 mg | Magnez: 11.1 mg | Foliany: 26.98 μg

Gofry z owocami

Składniki:
  • Gofry biszkoptowe z przepisu powyżej
  • Dowolne owoce niskowęglowodanowe – ok. (100-150g)
  • Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu – 1 opakowania (200g) LUB Jogurt Skyr (w wersji niskokalorycznej)
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować gofry biszkoptowe wg przepisu. W międzyczasie ubić bitą śmietanę i pokroić owoce. Gotowe gofry podawać z owocami i bitą śmietaną lub jogurtem (w wersji niskokalorycznej).
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4 + dodatki):

Wartość energetyczna: 362 kcal | Tłuszcz: 32.9 g | Błonnik pokarmowy: 10.14 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 11.85 g | Sód: 178.97 mg | Wapń: 136.8 mg | Cynk: 0.94 mg | Witamina C: 18.46 mg | Białko ogółem: 8.17 g | Węglowodany przyswajalne:  3.75 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 14.6 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.71 g | Potas: 204.6 mg | Magnez: 21.98 mg | Foliany: 36.51 μg

Smacznego!

A jeśli masz ochotę na jeszcze inne niskowęglowodanowe śniadanie na słodko, musisz zobaczyć ten przepis na keto placuszki!

Wpis przygotowała dla Was dietetyk Viktoria Hawryłkowicz, chodznaketo.pl

Masterclass

Profesjonalna platforma VOD, na której weźmiesz udział w eksperckich szkoleniach m.in. z lipidogramu, insulinooporności, keto.

Indywidualna dieta

Wykwalifikowana kadra dietetyków klinicznych, która zapewni Ci profesjonalną pomoc dietetyczną - i to online.

Produkty

Książki, Olej MCT, 100% C8, EVOO D.O.P., Elektrolity, Kawa Lab-Tested - autorskie produkty i receptury od Dawida Dobropolskiego.

dietetyk@chodznaketo.pl

Więcej artykułów