Z doświadczenia wiemy, że wiele osób rezygnuje z diety ketogennej, z powodu monotonności smaku czy po prostu nudnego menu. Nic dziwnego, skoro większość informacji w Internecie to zakazy: nie jedz za dużo pomidorów i papryki, nie jedz strączków, nie jedz owoców bo „cukier”, nie jedz wypieków bo „keto-syf”, nie jedz za dużo warzyw bo węgle, bla bla bla…
Zdrowe keto, która nie powinno wychodzić z nadmiernych eliminacji i diety niedoborowej. Z pomocą przychodzą takie przepisy, dzięki którym na diecie nie brakuje nam już naprawdę niczego i nie szukamy niezdrowych zamienników. Dodatek zdrowych i smacznych keto-wypieków do Twojej diety keto korzystnie ją urozmaici i wpłynie pozytywnie na satysfakcję z posiłków.
Nie obawiaj się takich posiłków w swojej diecie, nie wszystkie wypieki i keto-desery to obiegowy keto-syf, a zwiększenie smakowitości poprzez urozmaicenie diety przyniesie korzyści w perspektywie długoterminowej. Ponadto taki zabieg spowoduje, że będziesz stosować się do diety z większą przyjemnością na dłużej i nieprędko doświadczysz nudy.
Sami spróbujcie!
O przepisie
Czas przygotowania: 5 minut
Czas całkowity: 15 minut
Ilość porcji: 4 grubsze gofry, 6 mniejszych gofrów
Gofry biszkoptowe
Składniki:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (153g);
- Ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka (4ml);
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30ml);
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g);
- Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 5 łyżek (50ml) lub inne mleko roślinne;
- Mąka migdałowa – 4 duże łyżki (45g);
- Babka jajowata, łuska – 2-3 łyżki (ok. 20g);
- Erytrol – 1 łyżka (15g);
- Opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej o dowolnym smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka przełożyć do naczynia blendera, dodać składniki mokre i chwilę miksować, aż masa podwoi objętość. Dodać składniki suche i wymieszać dokładnie. Odstawić.
- Przygotowywać w gofrownicy wylewając ok. 5-8 łyżek stołowych ciasta na jedną kratkę.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):
Wartość energetyczna: 218 kcal | Tłuszcz: 19.7 g | Błonnik pokarmowy: 3.12 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.03 g | Sód: 161.72 mg | Wapń: 79.1 mg | Cynk: 0.75 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 7.3 g | Węglowodany przyswajalne: 0.25 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 4.63 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 80.05 mg | Magnez: 10.73 mg | Foliany: 26.61 μg
Gofry wytrawne
Składniki:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (155g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g)
- Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
- Sól – 1 szczypta (1g)
- Mąka kokosowa – 3 łyżki (36g)
- Babka jajowata, łuska – 1 łyżka (ok. 10g)
- Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 1/5 szklanki (50ml)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30g)
- Dowolne dodatki: parmezan, szpinak, tarkowana cukinia, tarkowana marchewka, suszone pomidory, oliwki itp.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbić do głębokiego naczynia. Dodać oliwę i mleko kokosowe. Blendować energicznie przez 3-4 minuty, aż masa spieni się i podwoi objętość.
- Dodać przesianą mąkę, babkę, proszek i krótko zblendować lub dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić do zgęstnienia i w międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Ciasto tężeje z czasem, wystarczy rozrzedzić odrobiną wody.
- Przygotowywać około 5-7 minut, do porządanego stopnia zarumienienia.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):
Wartość energetyczna: 180 kcal | Tłuszcz: 14.99 g | Błonnik pokarmowy: 5.33 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.06 g | Sód: 162.39 mg | Wapń: 80.33 mg | Cynk: 0.76 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 6.59 g | Węglowodany przyswajalne: 1.6 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 5.62 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 82.56 mg | Magnez: 11.1 mg | Foliany: 26.98 μg
Gofry z owocami
Składniki:
- Gofry biszkoptowe z przepisu powyżej
- Dowolne owoce niskowęglowodanowe – ok. (100-150g)
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu – 1 opakowania (200g) LUB Jogurt Skyr (w wersji niskokalorycznej)
Sposób przygotowania:
- Przygotować gofry biszkoptowe wg przepisu. W międzyczasie ubić bitą śmietanę i pokroić owoce. Gotowe gofry podawać z owocami i bitą śmietaną lub jogurtem (w wersji niskokalorycznej).
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4 + dodatki):
Wartość energetyczna: 362 kcal | Tłuszcz: 32.9 g | Błonnik pokarmowy: 10.14 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 11.85 g | Sód: 178.97 mg | Wapń: 136.8 mg | Cynk: 0.94 mg | Witamina C: 18.46 mg | Białko ogółem: 8.17 g | Węglowodany przyswajalne: 3.75 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 14.6 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.71 g | Potas: 204.6 mg | Magnez: 21.98 mg | Foliany: 36.51 μg
Smacznego!
A jeśli masz ochotę na jeszcze inne niskowęglowodanowe śniadanie na słodko, musisz zobaczyć ten przepis na keto placuszki!