Uniwersalne keto gofry

Autor: Anna Gudan
Ostatnio na blogu same wypieki, ale też nie bez przyczyny. Z doświadczenia wiemy, że wiele osób rezygnuje z diety ketogennej, z powodu monotonności smaku czy po prostu nudnego menu. Nic dziwnego, skoro większość informacji w Internecie to zakazy: nie jedz za dużo pomidorów i papryki, nie jedz strączków, nie jedz owoców bo „cukier”, nie jedz wypieków bo „keto-syf”, nie jedz za dużo warzyw bo węgle, bla bla bla… Oczywiście nie ma to nic wspólnego ze zdrową dietą keto, która nie powinna być niedoborowa i nadmiernie eliminacyjna. Jednak po jakimś czasie na zdrowej i różnorodnej diecie ketogenicznej, nawet takim weteranom jak my, chce się nieco odmienić wrażenia smakowe. Z pomocą przychodzą takie przepisy, dzięki którym na diecie nie brakuje nam już naprawdę niczego i nie szukamy niezdrowych zamienników.
Dodatek zdrowych i smacznych keto-wypieków do Twojej diety keto korzystnie ją urozmaici i wpłynie pozytywnie na satysfakcję ze spożywanych posiłków. Nie obawiaj się takich posiłków w swojej diecie, nie wszystkie wypieki i keto-desery to obiegowy keto-syf, a zwiększenie smakowitości poprzez urozmaicenie diety przyniesie korzyści w perspektywie długoterminowej. Ponadto taki zabieg spowoduje, że będziesz stosować się do diety z większą przyjemnością na dłużej i nieprędko doświadczysz nudy.
Łapcie przepis na nasze gofry w dwóch wariantach! :)

Fot. Anna Gudan
Czas przygotowania: 5 minut
Czas całkowity: 15 minut
Ilość porcji: 4 grubsze gofry, 6 mniejszych gofrów
#1 Przepis: Gofry biszkoptowe
Składniki:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (153g)
- Ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka (4ml)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30ml)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g)
- Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 5 łyżek (50ml) lub inne mleko roślinne
- Mąka migdałowa – 4 duże łyżki (45g)
- Babka jajowata, łuska – 2-3 łyżki (ok. 20g)
- Erytrol – 1 łyżka (15g)
- Opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej o dowolnym smaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka przełożyć do naczynia blendera, dodać składniki mokre i chwilę miksować, aż masa podwoi objętość. Dodać składniki suche i wymieszać dokładnie. Odstawić.
2. Przygotowywać w gofrownicy wylewając ok. 5-8 łyżek stołowych ciasta na jedną kratkę.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):
Wartość energetyczna: 218 kcal | Tłuszcz: 19.7 g | Błonnik pokarmowy: 3.12 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.03 g | Sód: 161.72 mg | Wapń: 79.1 mg | Cynk: 0.75 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 7.3 g | Węglowodany przyswajalne: 0.25 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 4.63 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 80.05 mg | Magnez: 10.73 mg | Foliany: 26.61 μg
#2 Przepis: Gofry wytrawne
- Fot. Anna Gudan
Składniki:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (155g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4g)
- Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
- Sól – 1 szczypta (1g)
- Mąka kokosowa – 3 łyżki (36g)
- Babka jajowata, łuska – 1 łyżka (ok. 10g)
- Mleko kokosowe, miąższ i zalewa w puszce – 1/5 szklanki (50ml)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30g)
- Dowolne dodatki: parmezan, szpinak, tarkowana cukinia, tarkowana marchewka, suszone pomidory, oliwki itp.
Sposób przygotowania:
1. Jajka wbić do głębokiego naczynia. Dodać oliwę i mleko kokosowe. Blendować energicznie przez 3-4 minuty, aż masa spieni się i podwoi objętość.
2. Dodać przesianą mąkę, babkę, proszek i krótko zblendować lub dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić do zgęstnienia i w międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Ciasto tężeje z czasem, wystarczy rozrzedzić odrobiną wody.
3. Przygotowywać około 5-7 minut, do porządanego stopnia zarumienienia.
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4):
Wartość energetyczna: 180 kcal | Tłuszcz: 14.99 g | Błonnik pokarmowy: 5.33 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 7.06 g | Sód: 162.39 mg | Wapń: 80.33 mg | Cynk: 0.76 mg | Witamina C: 0.13 mg | Białko ogółem: 6.59 g | Węglowodany przyswajalne: 1.6 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 5.62 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.14 g | Potas: 82.56 mg | Magnez: 11.1 mg | Foliany: 26.98 μg
#3 Przepis: Gofry z owocami
Składniki:
- Gofry biszkoptowe z przepisu powyżej
Dodatki:
- Dowolne owoce niskowęglowodanowe – ok. (100-150g)
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu – 1 opakowania (200g) LUB Jogurt Skyr (w wersji niskokalorycznej)
Sposób przygotowania:
- Przygotować gofry biszkoptowe wg przepisu. W międzyczasie ubić bitą śmietanę i pokroić owoce. Gotowe gofry podawać z owocami i bitą śmietaną lub jogurtem (w wersji niskokalorycznej)

Fot. Anna Gudan
Wartości odżywcze (na 1 sztukę z 4 + dodatki):
Wartość energetyczna: 362 kcal | Tłuszcz: 32.9 g | Błonnik pokarmowy: 10.14 g | Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 11.85 g | Sód: 178.97 mg | Wapń: 136.8 mg | Cynk: 0.94 mg | Witamina C: 18.46 mg | Białko ogółem: 8.17 g | Węglowodany przyswajalne: 3.75 g | Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 14.6 g | Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1.71 g | Potas: 204.6 mg | Magnez: 21.98 mg | Foliany: 36.51 μg
One Response
[…] dla nas obojętne, ponieważ sami używamy mąki migdałowej np. do naszych ulubionych placuszków, gofrów. Równie chętnie jemy i polecamy siemiankę z uwagi na właściwości zdrowotne. Gdzie zatem leży […]