Źródła białka na keto

Dieta ketogeniczna wielu z nas kojarzy się w posiłki bogate w mięso, a tym samym białko. Faktycznie, zbilansowanie białka ilościowo może okazać się nietrudnym przedsięwzięciem na keto. Pytanie tylko, czy każde źródło białka jest tak samo zdrowe? Czy każdy produkt białkowy byłby zalecany przez nas, dietetyków? Czy istnieją jakieś założenia, limity w kontekście spożycia żywności będącej typowym źródłem białka? Sam zobacz!
Spis treści

Jaka jest rola białka w diecie?

Białko jest elementem budulcowym w naszym organizmie. W przewodzie pokarmowym jest rozkładane do aminokwasów. Te struktury biochemiczne po przyswojeniu ulegają procesom rozdysponowaniu do miejsc, w którym jest w danej chwili największe zapotrzebowanie na nie. Aminokwasy mogą zostać wykorzystane do syntezy naszych białek mięśniowych, np. miocytów i miofibryli mięśni szkieletowych. Aminokwasy mogą także zostać wykorzystane do budowy enzymów czy białek układowych, immunoglobulin i tym samym być elementem układu odpornościowego, mogą stać się częścią białek magazynujących, jak to jest w przypadku ferrytyny magazynującej żelazo. 

W skrócie mówiąc - bez białka i aminokwasów nie obylibyśmy się. Rzecz jasna znaczenie ma ponadto zawartość białka w diecie, gdyż może być ona w skali dnia czy kilku dni niewystarczająca lub wystarczająca. Dieta pod kątem zawartości białka może być niedoborowa i predysponować do zmniejszania masy mięśniowej, pogarszającej czynność układu immunologicznego lub wręcz przeciwnie, może w połączeniu z aktywnością fizyczną stanowić doskonałe narzędzie w kontekście przyrostu masy mięśni. 

Ile białka na keto można jeść?

W diecie konwencjonalnej zaleca się jeść 1,0-1,2 g białka/kg masy ciała/dzień. Kobietom ciężarnym zaleca się 1,3g białka/kg masy ciała/dzień.

Podczas redukcji masy ciała, wysokiej aktywności fizycznej czy, rzecz jasna, planowanej hipertrofii mięśniowej, zaleca się dietę wysokobiałkową, która może zawierać 1,2-2,0 g białka/kg masy ciała/ dzień.

Jednak na planowaną zawartość białka w diecie poniekąd wpływa podaż pozostałych mikroskładników, a więc węglowodanów i tłuszczów.

Na diecie keto warto stosować się do zakresu 1,5 - 2,0 g białka/kg masy ciała/ dzień w zależności od masy ciała, zapotrzebowania kalorycznego czy właśnie poziomu aktywności fizycznej. 

Taki zakres zawartości białka na diecie keto ma pełnić pewną funkcję, mianowicie nie tylko wesprzeć ewentualną redukcję i zabezpieczyć organizm przed związaną z nią utratą białek mięśniowych, ale także urozmaicić dietę. Tyczy się to zwłaszcza osób o wyższym zapotrzebowaniu kalorycznym, których obrazowo mówiąc, talerz stanowiłby w praktyce odrobinę węglowodanów, kawałeczek białka i masę tłuszczu. 

Zalecane źródła białka na keto

Tych mamy sporo - więcej niż mięso i jaja czy sery. Warto pamiętać, że białko w diecie keto środziemnomorkiej powinno pochodzić głównie z produktów tzw. chudych, a więc chudego nabiału czy mięsa. Tłuszcze natomiast uzupełniamy z oliwy z oliwek, nasion i orzechów.

Mięso

  • chude mięso białe drobiowe: pierś z kurczaka, udko z kurczaka, pierś z indyka, pozbawione skóry i podskórnego tłuszczu
  • ryby: łosoś, pstrąg łososiowy, łosoś wędzony, dorsz, mintaj
  • wołowina: polędwica, rostbef, łopatka;
  • wieprzowina: polędwiczki, schab środkowy i szynka;
  • wątróbka z kurczaka - zawiera dużą zawartość żelaza hemowego, więc w kontekście anemii z jego niedoboru okaże się świetnym sposobem na zwiększenie podaży tego składnika w diecie. Jej częstotliwość spożywania warto kontrolować i zaplanować do ok. 1-2 razy na miesiąc. Warto jednak dodać, że wg wytycznych żywieniowych kobiety ciężarne nie powinny spożywać wątróbki.

Jaja

  • jaja kurze czy przepiórcze można jeść w zasadzie w każdej postaci, o ile nie są często jedzone w formie mocno wysmażonej jajecznicy na boczku czy z kiełbasą na maśle. Tutaj bardziej liczy się to, jak je przygotujemy i z czym podamy. Przykładowo, zalecaną formą jajek będzie przygotowanie z nich omletu z warzywami lub na słodko, placuszków z mąką migdałową, shakshuki z warzywami, jajek po turecku, gofrów, ugotowanie jajek w koszulce, na miękko do śniadania czy na twardo do kanapek lub sałatki. 

Produkty mleczne

  • skyr naturalny - jego dodatek do posiłku pomoże z bilansowaniem białka dziennego;
  • serek wiejski i serek grani;
  • białe sery twarogowe, półtłuste i chude;
  • mozarella, np. typu light, dostarczy zarówno sporo białka, jak i wapnia;
  • ser Burrata;
  • ser typu feta;
  • ser halloumi, spożywany rzadziej, np. raz na kilka dni;
  • kefir naturalny - przy okazji dostarczysz sobie fermentujących bakterii probiotycznych. Dzięki fermentacji w przypadku tego produktu, zawiera on mniej laktozy niż przykładowe mleko krowie, co czyni ten produkt bardziej keto-friendly. Kolejną korzyścią z picia kefiru na diecie keto jest jego wspieranie procesu trawiennego, zwłaszcza w kontekście zaparcia;
  • camembert - ten rodzaj sera zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wyżej wymienione i z tego powodu zalecamy jeść go np. 1 raz na dwa tygodnie.

Inne

  • nasiona konopne - zawierające nie tylko białko, ale korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo;
  • tofu - produkt sojowy, który ma fanów lub wrogów. Może być świetnym roślinnym białkiem i stanowić dodatek czy główny składnik dań azjatyckich, obok warzyw;
  • odżywki białkowe - mogą to być białka WPI z mleka krowiego, hydrolizaty białka wołowego, ale także odżywki białkowe roślinne, jak np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu czy mieszanki tych odżywek białkowych. Wcale nie trzeba chodzić na siłownię, by dodać je do koktajlu czy siemianki na śniadanie :) 
  • nasiona roślin strączkowych - jeśli dobrze je tolerujesz, mogą być jednym z Twoich sposobów na źródło białka na diecie keto. Fasola czerwona, biała, ciecierzyca, soczewica, oprócz białka dostarczą Ci także błonnika i węglowodanów, żelaza, cynku, miedzi itd. Mogą stanowić jedynie dodatek, ale jakże ciekawy, do Twojej diety. Z uwagi na ich strawność warto je długo moczyć i gotować do miękkości, jeśli jednak nie masz na to czasu, rozważ ich kupno w słoiku czy puszce i porządnie wypłucz z zalewy. Aby dodać takiej potrawie z ich udziałem ketogenności, świetnie sprawdzi się dodatek oleju MCT.

Jak zbilansować posiłek, aby miał odpowiednią ilość białka?

Aby mieć pewność, że keto posiłki dostarczają białka, należy zadbać oczywiście o to, by w każdym z nich ok. 20-25% zawartości talerza zajmowało jego dobre, z reguły chude źródło. Oczywiście, na tym bilansowanie posiłku się nie kończy, gdyż musimy pamiętać także o zdrowych tłuszczach z oliwy z oliwek czy nasion, orzechów, a także o warzywach i/lub niskowęglowodanowych owocach. 

Jeśli korzystasz z kalkulatorów dietetycznych, możesz monitorować ilość białka nie tylko w podsumowaniu dziennym, ale również w podsumowaniu posiłku. 

Oznacza to, że każdy wysokobiałkowy posiłek na śródziemnomorskim keto powinien zawierać przynajmniej ok. 20-25g białka, jednak nie więcej niż 50-60g białka. Wyższa ilość białka w posiłku może spowodować biegunki i "niestrawność".

Tipy, by białko się zgadzało

Podsumowując, w celu lepszego kontrolowania spożycia odpowiedniej ilości białka w diecie ketogenicznej, warto:

  • ustalić swoje zapotrzebowanie na białko (g na kg masy ciała);
  • w każdym posiłku zawrzeć źródło białka, głównie chude;
  • sprawdzić za pomocą kalkulatorów dietetycznych czy aplikacji mobilnych, czy posiłek zawiera przynajmniej 20g białka, ale nie więcej niż 50-60g;
  • zrobić zakupy uwzględniając niewymagające długiego przygotowania źródło białka, np. zapas serków wiejskich, skyrów naturalnych, twarożków z sera białego, kostki tofu, kulki odtłuszczonej mozzarelli, puszki/słoiki strączków;
  • zrobić keto meal-prep, o którym więcej przeczytasz tutaj.

Wpis przygotowała dla Was dietetyk Viktoria Hawryłkowicz, chodznaketo.pl

Masterclass

Profesjonalna platforma VOD, na której weźmiesz udział w eksperckich szkoleniach m.in. z lipidogramu, insulinooporności, keto.

Indywidualna dieta

Wykwalifikowana kadra dietetyków klinicznych, która zapewni Ci profesjonalną pomoc dietetyczną - i to online.

Produkty

Książki, Olej MCT, 100% C8, EVOO D.O.P., Elektrolity, Kawa Lab-Tested - autorskie produkty i receptury od Dawida Dobropolskiego.

dietetyk@chodznaketo.pl

Więcej artykułów