Skoro już wiemy, że poddawanie mąki migdałowej obróbce termicznej nie jest niezdrowe, a przygotowywanie posiłku z jej wykorzystaniem może być świetnym i smacznym urozmaiceniem diety ketogenicznej (o czym przeczytasz tutaj), przejdźmy do praktyki.
Mamy dla Was przepis na placuszki z dodatkami, które nie dość że są pyszne, to i dostarczają zarówno białka, jak i błonnika - a więc to co lubimy najbardziej :)
Zobacz tylko, jak niewiele trzeba by stworzyć to cudo!
O przepisie
Czas przygotowania: 5 minut
Czas całkowity: 8 minut
Ilość porcji: 1
Składniki
- Mąka migdałowa, 50g;
- Jaja kurze, całe, 2 szt.;
- Mleko migdałowe (lub dowolne mleko roślinne), 5 łyżek;
- Soda oczyszczona lub proszek do pieczenia, pół łyżeczki;
- Aromat waniliowy, kilka kropli;
- Erytrol, 1-2 łyżki (w zależności od preferencji);
- Jogurt naturalny, 1 opakowanie;
- Maliny świeże lub mrożone;
- Pasta tahini, 1 łyżka.
Sposób przygotowania
- Mąkę, jaja, mleko, sodę i łyżkę erytrolu przekładamy do miski, dodajemy aromat waniliowy, blendujemy na gładką masę.
- Przygotowujemy na małym ogniu na nieprzywierającej patelni, około 2-3 minuty.
- Maliny rozmrażamy, mieszamy z jogurtem i erytrolem.
- Placuszki wykładamy na talerz, przekładamy musem malinowym, polewamy pastą tahini.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna: 713 kcal Tłuszcz: 49.94 g Błonnik pokarmowy: 7.06 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 9.26 g Sód: 494.02 mg Wapń: 677.46 mg Cynk: 4.01 mg Witamina C: 15 mg Białko ogółem: 35.55 g Węglowodany przyswajalne: 20.77 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 6.56 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 5.54 g Potas: 962.36 mg Magnez: 207.58 mg Foliany: 108.9 μg
Smacznego!